http://www.fundacc.org/fundacc/ca/noticies/fitxa.html?param10=11827&title=%20-%20“El consum de llibres a Catalunya el 2010: dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura”
Curiosament quan aquesta setmana és el dia del Llibre i es fa l'estafa llibretera més gran de tot l'any. I dic estafa perquè està molt mal vist que els nois no regalem la rosa de rigor a la parella (o si no tens, a la mare, l'amiga, la verge del puig...) i tambè que no es regali el llibre de l'any. Jo no llegeixo llibres perquè sempre trobo alguna cosa a fer abans que està parat al sofà llegint, o fer-ho al llit abans d'anar a dormir (jo quan vaig al llit tardo 30 segons en adormir-me).
Sempre he defensat, però, que les persones llegim ara molt més que abans sense agafar un llibre de contes per a grans. Quan tinc una estoneta em fico a l'ordinador i busco les mil webs esportives de rigor (sport, mundodeportivo, as, marca i depèn de com dels diaris estrangers), els blocs dels amics (per cert, a veure si escriviu una mica més que últimament esteu fluixos d'energia), links del twitter d'algú (sobre solidaritat, sobre arquitectura...); tambè miro els diaris que arriben a la sala de profes (el super Què!!!, el 20 minutos, el Periódico de Catalunya.)...
Per tant que ningú ens digui que no llegim. Som la generació que llegim més de la història perquè tenim millions d'accesos possibles a la lectura. Ara bè, potser no ens agrada llegir contes infantils; o potser no ens agrada llegir perquè no ens sorprèn rès; o preferim estar al facebook o el twitter compartint informacions; o potser tenim la sort de poder fer altres coses com jugar a videoconsoles - per cert un informe, suposo que fet per Playstation, deia que les persones que jugaven a segons quins jocs durant 30 minuts una única setmana aprenien a prendre decisions ràpides un 50% millor que la resta de persones -; o mirar els horripilants 80 canals de televisió o mirar pel·lícules de cinema.
En definitiva que segur que tothom és conscient que llegir et dóna certa cultura, però hauriem de començar a entendre que llegir no és la única manera d'aprendre, ni de desenvolupar les diferents intel·ligències que ara s'estan començant a estudiar. La intel·ligència lingüística n'és una, però no és la única. La lectura et permetrà desenvolupar-la, però, per exemple, les audicions musicals tambè.
Per últim vull apuntar els percentatges d'aquest estudi: Els castellanoparlants llegeixen lleugerament menys i gairabè nomès en castellà (90%). Els catalans llegeixen la meitat de llibres en castellà (50,4%) i l'altre en català.
Només com apunt per aquells que diuen que el castellà a Catalunya està censurat!
Bona setmana Santa a tots, bon Sant Jordi, bon dia del Llibre, Bon dia de la Rosa, Bon dia de la Terra...!