divendres, 22 d’abril del 2011

Llibres i Sant Jordi!

Curiosament surt una estadística fa una setmana del poc que és llegeix a Catalunya.
http://www.fundacc.org/fundacc/ca/noticies/fitxa.html?param10=11827&title=%20-%20“El consum de llibres a Catalunya el 2010: dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura”
Curiosament quan aquesta setmana és el dia del Llibre i es fa l'estafa llibretera més gran de tot l'any. I dic estafa perquè està molt mal vist que els nois no regalem la rosa de rigor a la parella (o si no tens, a la mare, l'amiga, la verge del puig...) i tambè que no es regali el llibre de l'any. Jo no llegeixo llibres perquè sempre trobo alguna cosa a fer abans que està parat al sofà llegint, o fer-ho al llit abans d'anar a dormir (jo quan vaig al llit tardo 30 segons en adormir-me).
Sempre he defensat, però, que les persones llegim ara molt més que abans sense agafar un llibre de contes per a grans. Quan tinc una estoneta em fico a l'ordinador i busco les mil webs esportives de rigor (sport, mundodeportivo, as, marca i depèn de com dels diaris estrangers), els blocs dels amics (per cert, a veure si escriviu una mica més que últimament esteu fluixos d'energia), links del twitter d'algú (sobre solidaritat, sobre arquitectura...); tambè miro els diaris que arriben a la sala de profes (el super Què!!!, el 20 minutos, el Periódico de Catalunya.)...
Per tant que ningú ens digui que no llegim. Som la generació que llegim més de la història perquè tenim millions d'accesos possibles a la lectura. Ara bè, potser no ens agrada llegir contes infantils; o potser no ens agrada llegir perquè no ens sorprèn rès; o preferim estar al facebook o el twitter compartint informacions; o potser tenim la sort de poder fer altres coses com jugar a videoconsoles - per cert un informe, suposo que fet per Playstation, deia que les persones que jugaven a segons quins jocs durant 30 minuts una única setmana aprenien a prendre decisions ràpides un 50% millor que la resta de persones -; o mirar els horripilants 80 canals de televisió o mirar pel·lícules de cinema.
En definitiva que segur que tothom és conscient que llegir et dóna certa cultura, però hauriem de començar a entendre que llegir no és la única manera d'aprendre, ni de desenvolupar les diferents intel·ligències que ara s'estan començant a estudiar. La intel·ligència lingüística n'és una, però no és la única. La lectura et permetrà desenvolupar-la, però, per exemple, les audicions musicals tambè.
Per últim vull apuntar els percentatges d'aquest estudi: Els castellanoparlants llegeixen lleugerament menys i gairabè nomès en castellà (90%). Els catalans llegeixen la meitat de llibres en castellà (50,4%) i l'altre en català.
Només com apunt per aquells que diuen que el castellà a Catalunya està censurat!

Bona setmana Santa a tots, bon Sant Jordi, bon dia del Llibre, Bon dia de la Rosa, Bon dia de la Terra...!

4 comentaris:

  1. ¡Hola! Soy una castellanoparlante que considero que no leo menos de la media y que leo tanto libros en castellano como en catalán; que disfruta del día de Sant Jordi y de sus regalos aunque opina, como típicamente opina casi todo el mundo respecto a los regalos en días señalados, que éstos se pueden hacer durante todo el año y no sólo un día; que llevada por el ritmo de la vida y la rutina a veces no encuentra el momento para leer y se obliga a encontrar ese momento porque sabe que así disfruta; y que es una partcipante activa de este blog.
    Por cierto, ya le has dado un argumento más a Jesús para que siga jugando a la Play...jajaja.

    Nos vemos pronto...Besos festivos ;)

    Alba

    ResponElimina
  2. Que juegue, que juegue! Aunque aquel estudio dice que algunos juegos mejoran esa capacidad... llevar al Madrid en la Play no creo que lo haga. Por cierto, felicítalo por su gran victoria en la copa del monarca!
    (Dicen que la copa se dió cuenta que iba en el autobús del Madrid y se quisó suicidar!)

    ResponElimina
  3. Sr. G, totalment d'acord amb tu que llegir no és la única manera d'aprendre... però crec que és important llegir de tant en tant un bon llibre i tancar l'ordinador, play, TV,... Segurament la informació que es pot trobar en un llibre es pot trobar a internetm en blocs, diaris,... però el llibre es un format diferent i que et permet digerir aquesta informació amb un ritme diferent.
    Som la generació de la "sobre-informació",tenim més fonts d'informació de les que som capaços de processar. La clau estar en saber destriar! :)

    Una abrazo i Bona Pasqua!!!

    ResponElimina
  4. Per si et serveix per trencar la mitjana et puc dir els llibres que tinc sobre la tauleta de nit, al lavabo, a l'estanteria o sobre la taula i que m'estic llegint... I aprofitant lo del Sant Jordi he regalat un parell de llibres i m'he comprat tres més... "Jesús el bon home i Crist el trampós", "Aturem la crisi" ?Arcadi Oliveres, "Pare Manel, més aprop de la terra que del cel", "Coraz´n de hierro", "L'arqueòleg", "El peregrin", "Fuente inagotable", "Corazones sagrados" i "¡Dibujamos a Dios!" I encara tinc temps per a escriure en el teu magnífic bloc. Agur. A llegir!!! Abrassos

    ResponElimina